• +30 238 510 14 46
 • info@oenef.eu

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας σήμερα

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ομίλου δεν υπήρχε χώρος συνεδριάσεων αλλά ούτε και γραφεία και η ενεργοποίηση των μελών γινόταν κυρίως σε δημόσιους χώρους και καφετέριες. Από το 2012 μέχρι το 2013 ο ΟΕΝΕΦ στεγαζόταν στους χώρους του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φλώρινας και από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι και σήμερα φιλοξενείται σε γραφεία που έχουν παραχωρηθεί από την εταιρεία Inflorina και βρίσκονται στην Πλατεία Γεωργίου Μόδη 13, στον 1ο όροφο (στο κέντρο της Φλώρινας).

Διοικείται από την 11μελή Συντονιστική Επιτροπή η οποία αποφασίζει συλλογικά και δημοκρατικά για κάθε δράση του ΟΕΝΕΦ.

Η λειτουργία του ΟΕΝΕΦ βασίζεται μόνο στην εθελοντική εργασία και προσφορά των μελών του καθώς δεν απασχολεί μόνιμο προσωπικό.

Ο ΟΕΝΕΦ αριθμεί σήμερα πάνω από 900 εγγεγραμμένα μέλη και φίλους, ένας αριθμός που διευρύνεται συνεχώς.

Στο διαδίκτυο υπάρχει έντονη παρουσία με ιστοσελίδα αλλά και σελίδα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για πιο άμεση και πιο αποτελεσματική ενημέρωση των νέων.

Απολογισμός δράσεων 2012 – 2015

Τοπικές πρωτοβουλίες

Κάρτα μέλους ΟΕΝΕΦ – Εκπτωτική Κάρτα

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) από το 2012 σε μια προσπάθεια τόνωσης της τοπικής αγορά αλλά και την ελάφρυνση κατά ένα ποσοστό του κόστους των καθημερινών δαπανών των πολιτών της Φλώρινας ανέλαβε την πρωτοβουλία της έκδοσης ειδικής εκπτωτικής κάρτας σε συνεργασία με επιχειρήσεις της πόλης αλλά και του νομού γενικότερα. Το δίκτυο των συμβεβλημένων με την κάρτα επιχειρήσεων αποτελείται από 112 επιχειρήσεις, ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς καθώς το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών του τόπου για ενίσχυση της τοπικής κατανάλωσης αλλά και στήριξης των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα έντονο. Η κάρτα δεν έχει κόστος αγοράς. Η κάρτα είναι δωρεάν για τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου και όσοι επιθυμούν να την προμηθευτούν συμπληρώνουν αίτηση μέλους - φίλου του Ομίλου. Το κόστος εγγραφής-συνδρομής (για 1 έτος) είναι 5 ευρώ. Η κάρτα έχει τυπωμένο το όνομα και το επώνυμο του κατόχου καθώς και έναν αύξοντα αριθμό και η χρήση της είναι αυστηρά προσωπική.

Ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να λάβει το ποσοστό της έκπτωσης που παρέχει η κάθε επιχείρηση με την απλή ανάδειξη της κάρτας κατά την επίσκεψη στο κατάστημα. Τα ποσοστό της έκπτωσης κυμαίνεται από 5%-20% στο μεγαλύτερο όγκο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 30% - 40% όπως στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης. Η λίστα με τις ήδη συμβεβλημένες επιχειρήσεις είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ομίλου http://www.oenef.blogspot.com/. Επίσης, κάθε συνεργαζόμενη επιχείρηση έχει σε ευδιάκριτο σημείο ένα ειδικό αυτοκόλλητο που δηλώνει την αποδοχή της εκπτωτικής κάρτας. Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος μπορεί να γίνει κάτοχος της κάρτας είτε με άμεση επικοινωνία με ένα από τα μέλη του Ο.Ε.ΝΕ.Φ. είτε με μια ηλεκτρονική αίτηση στο e-mail του Ομίλου στη διεύθυνση: oenef@yahoo.gr. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο δίκτυο της εκπτωτικής κάρτας μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο e-mail του ομίλου.

Παιχνιδαγωγείο

Ο ΟΕΝΕΦ έχοντας ως στόχο τη συμμετοχή των νέων σε δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την ανάληψη πρωτοβουλιών που προάγουν την ψυχική υγεία, οργανώνει για τους μικρούς του φίλους το «Παιχνιδαγωγείο: Από την Ιδέα στην Έκφραση», ένα διήμερο δράσεων γεμάτο φαντασία, δημιουργικότητα και παιχνίδι. Το διήμερο αυτό είναι αφιερωμένο στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης μας. Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών, να ενισχύσουμε την φαντασία τους, την ποιοτική έκφραση του χαρακτήρα τους και να τα ωθήσουμε σε υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας. Η μάθηση δεν συντελείται μόνο στα σχολικά θρανία. Οι δημιουργίες, το παιχνίδι, το εικαστικό παιχνίδι είναι τρόποι μάθησης, που συμβάλλουν τόσο στη γνωστική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη. Το Παιχνιδαγωγείο υλοποιείται ιδιαίτερα επιτυχημένα για τέσσερα έτη, (2012-2015) και έχει γίνει πλέον θεσμός της πόλης.

Δωρεάν ασύρματο δίκτυο για όλους

Ο ΟΕΝΕΦ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας δημιουργίας δράσεων με σκοπό την κοινωνική προσφορά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής προχώρησε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Φλώρινας στη δημιουργία δωρεάν ασύρματου δικτύου. Το δίκτυο προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους χρήστες που βρίσκονται στον Κεντρικό Πεζόδρομο της Φλώρινας, την Πλατεία Γ. Μόδη και την οδό Μεγαρόβου. Αποτελεί μία πρωτοποριακή εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Open- Mesh και δίνει με πολύ απλό τρόπο την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη δράση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Δασκάλου και μέλους του Ομίλου Γιάννη Κασκαμανίδη και της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελέυθερου Λογισμικού ΕΕΛΛΑΚ, που προσέφερε τους αναμεταδότες.

Διευρυμένη πρακτική άσκηση φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο ΟΕΝΕΦ από το καλοκαίρι του 2014 αποτελεί πιστοποιημένο φορέα του συστήματος της διευρυμένης πρακτικής άσκησης των φοιτητών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και της Σχολής Καλών Τεχνών. Η πιστοποίηση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΑΤΛΑΣ δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές που φοιτούν στην πόλη της Φλώρινας, μέσω της πρακτικής τους άσκησης, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας Μη Κερδοσκοπικής οργάνωσης με ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Οι ώρες απασχόλησης τους είναι 180 και η πρακτική διαρκεί ένα μήνα. Οι αιτήσεις κάθε μήνα για μια από τις 5 θέσεις του ΟΕΝΕΦ είναι τόσες πολλές που τηρείται σειρά προτεραιότητας. Από μαρτυρίες φοιτητών η εμπειρία τους στο περιβάλλον του ΟΕΝΕΦ και οι γνώσεις που απέκτησαν αποτελούν κίνητρα για περαιτέρω ενασχόληση με τα δρώμενα του ΟΕΝΕΦ ακόμα και μετά τη λήξη της πρακτικής τους άσκησης.

Υποδοχή πρωτοετών φοιτητών

Ο ΟΕΝΕΦ στο πλαίσιο των προσπαθειών για σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ουσιαστική δραστηριοποίηση της νεολαίας, ανέλαβε το συντονισμό της διοργάνωσης εκδήλωσης υποδοχής των φοιτητών του Α.Ε.Ι. και του Τ.Ε.Ι. της Φλώρινας το 2012 και το 2013. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και συνδράμουν φορείς του τόπου, σωματεία και σύλλογοι, κινήσεις πολιτών αλλά και οι φοιτητικοί σύλλογοι όλων των τμημάτων σε ένα αγαστό κλίμα συνεργασίας κι επικοινωνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Διοικητηρίου (Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας). Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η ομαλότερη και αποτελεσματικότερη ένταξη των νέων φοιτητριών και φοιτητών στην τοπική κοινωνία, η περεταίρω δραστηριοποίηση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας γενικότερα σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς αλλά και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Στηρίζουμε έμπρακτα τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού

Ο ΟΕΝΕΦ στο πλαίσιο των δράσεων του θέτει ως προτεραιότητα και την στήριξη ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησε την Κυριακή 01/04/2012 εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού, παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες αλλά με μεγαλύτερη λαχτάρα για ζωή. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Noesis στη Θεσσαλονίκη στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους γνωστούς ως Πλανητάριο και Κοσμοθέατρο και παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Π.Α.Ο.Κ. και του ΠΑΣ Γιάννινα για την 27η αγωνιστική. Η χαρά των παιδιών από την εμπειρία αυτή ήταν απερίγραπτη καθώς πολλά από αυτά είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να βγουν από τα όρια της πόλης της Φλώρινας και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά και πολιτισμικά γεγονότα, γεγονός που θεωρούμε ότι προσέφερε πάρα πολλά σε μια ομάδα παιδιών με λιγότερες πραγματικά ευκαιρίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα σε κάθε ευκαιρία η συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις μας είναι δεδομένη ενώ για το 2015 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη-εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Θεσσαλονίκη.

Εκστρατεία κατά του AIDS 2012 - 2015

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σήμερα, τα κρούσματα AIDS, αυξάνουν συνεχώς και τα στατιστικά για την περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ο ΟΕΝΕΦ λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η σωστή ενημέρωση και η προφύλαξη συνδράμει ενεργά στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο ΟΕΝΕΦ σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «PRAKSIS» σχεδίασε και πραγματοποίησε ενημερωτική εκστρατεία κατά του AIDS σχετικά με την πρόληψη του ιού & των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Εξέτασης της PRAKSIS, στην Κεντρική Πλατεία της Φλώρινας με εκπαιδευμένα στελέχη και εθελοντές της PRAKSIS ενημερώνουν τους νέους της πόλης για τον HIV και την Ηπατίτιδα C. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, να κάνει το γρήγορο τεστ για τον HIV και την Ηπατίτιδα C, δωρεάν και ανώνυμα. Το τεστ γίνεται με στοματικό υγρό και εξάγει αποτελέσματα σε 20 λεπτά. Επίσης μοιράζεται ενημερωτικό υλικό και συσκευασίες προφυλακτικών από εθελοντές του ΟΕΝΕΦ.

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Ο ΟΕΝΕΦ και οι εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς" συμμετέχουν ενεργά στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα από το 2012. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση. Οι εθελοντές, μεταξύ 18 και 35 ετών, βρίσκονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα των παραπάνω πόλεων για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση. Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητάνε να φορέσει ένα ειδικό «βραχιολάκι». Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας θα συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Συγκέντρωση φαρμάκων για τα παιδιά στη Γάζα

Ο ΟΕΝΕΦ αναλογιζόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την πραγματική ανάγκη για βοήθεια των αμάχων παιδιών της Παλαιστίνης τα οποία υποφέρουν από τον διαρκή πόλεμο στην περιοχή τους, ανέλαβε την πρωτοβουλία για συγκέντρωση φαρμάκων με σκοπό να αποσταλούν στη Γάζα. Ο ΟΕΝΕΦ με τη βοήθεια απλών πολιτών, των εθελοντών του καθώς και τον Ερυθρό Σταυρό αλλά και την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα κατάφερε να συγκεντρώσει και να αποστείλει 22 κιβώτια γεμάτα με φαρμακευτικό υλικό στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014. Οι ανθρωπιστικές κρίσεις δεν επιδέχονται διακρίσεις, ο ΟΕΝΕΦ θα βρίσκετε κοντά σε κάθε κάλεσμα και σε κάθε γεγονός είτε είναι ανάγκη του τόπου μας είτε κάπου πολύ μακριά. Εξάλλου οι δράσεις μας το αποδεικνύουν.

 • Τηλ.:
  +30 238 510 14 46

 • Μεγαρόβου 19
  53100 Φλώρινα, Ελλάδα

 • E-mail:
  info@oenef.eu

Ποιοί Είμαστε

Ο ΟΕΝΕΦ είναι ανοιχτός για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις του, να γίνει μέλος - φίλος μας και να συν διαμορφώσει μαζί μας ένα συνεργατικό και παραγωγικό πλαίσιο δράσεων για την Φλώρινα, την Ελλάδα, την Ευρώπη τον Κόσμο όλο.

Οι Δράσεις μας
 • Τοπικό Επίπεδο
 • Διεθνές Επίπεδο
© OENEF 2017 | Created by Tamara Bellis